fbpx
question, doubt, problem

Cum vor sta lucrurile in viitorul apropiat?

RELEVANTA, CHINA, APARENTE

Acestea ar fi „CUVINTELE CHEIE” ale viitorului apropiat.

In ultimile luni am citit, am ascultat, m-am informat si am incercat sa trag niste concluzii cu ce se pare ca s-ar putea intampla in viitorul apropiat. 

Nu am acordat niciun credit teoriilor conspirationiste si nici celor apocaliptice, insa pentru cei care stau in expectativa si cred ca lucrurile se vor intoarce la normal, care cred ca aceasta pandemie a fost doar o pauza in economia mondiala, acelora le spun:

Va inselati!

Lucrurile nu vor mai fi cum au fost, multe isi vor pierde relevanta si ma refer aici la unele meserii, unele afaceri care vor disparea definitiv, altele care vor capata un nou inteles, o noua valoare si vor trebui facute altfel.

Ma voi referi la cel mai important aspect, unul care ne intereseaza pe toti: cel economic.

Daca ar fi sa incep cu una din concluzii si sa vad partea plina a paharului, cred ca Romania va avea mult mai putin de suferit decat multe alte tari. Marele pierzator se pare ca va fi USA si al sau dolar. Si pentru ca trebuie sa existe si un castigator, ghiciti care va fi…

Asa cum am inteles de multe luni, nu virusul va produce cele mai multe victime ci modul in care a fost gestionata situatia asta la nivel mondial de catre oameni de stiinta aroganti sau exagerat de prudenti, politicieni ignoranti si fricosi si ambele categorii cu o singura grija – sa nu-si piarda din autoritate/capital politic.

Dar toata aceasta situtatie se pare ca nu a facut decat sa accelereze cursul firesc al evolutiei, din pacate fara sa lase un ragaz sa se adapteze celor mai multi si mai putin pregatiti.

APARENTE

Vesti bune asa-i? In Q3 produsul intern al USA a crescut, de asemenea bursa SP 500 e in crestere…

gdp usa
Bursa SP 500

Da, totul e ok, pare o revenire in “V” a economiei USA. 

Ceea ce poate nu stiti e ca doar in 2020 s-au “tiparit” aproape 20% din valoarea totala a dolarilor existenti in lume. Adica doar anul trecut s-au produs o cincime din toti dolarii produsi de cand exista ei in lume. 

Cum sa nu fie bani? Cum sa nu creasca GDP? Cum sa nu cumpere oamenii actiuni, cand banii sunt din abundenta?

Iarasi ce poate nu stiti e ca in SP500  volumul primelor 6 companii ca Amazon, Netflix, Google, Microsoft, Facebook reprezinta 40% din volumul total al actiunilor, adica restul de 494 de companii impart restul de 60%. Daca Amazon si celelalte 5 au crescut enorm in ultima perioada, inseamna ca aceasta crestere a bursei se datoreaza doar lor, multe dintre celelalte 494 au scazut. 

Bani sunt la greu, locuri de munca nu!

In multele din podcasturile si articolele citite, am vazut multi analisti care explica americanilor de ce productia de dolari nu e benefica pt ei: ca dolarii nu vor mai avea aceeasi valoare, ca guvernul se imprumuta de la banca cu dobanda pe care poporul o va plati…

Dar niciunul nu a spus ca de fapt tiparirea de bani si efectul, adica inflatia aferenta se va „disipa”, se va dilua in intreaga lume, ca nu doar americanii vor avea de platit, ci intreaga omenire. 

Dupa cum stiti, dupa terminarea WW2, dolarul a fost ales ca si moneda de referinta internationala si acesta avea echivalent in aur. Nu se puteau tipari mai multi dolari decat cantitatea existenta in aur. Statele lumii veneau cu aur si il preschimbau in dolari, sau aveau voie sa-si tipareasca valuta proprie in paritate cu dolar/aur. 

In 1971 datorita razboiului din Vietnam care inghitea o groaza de dolari, Presedintele Nixon a permis guvernatorului Bancii Centrale sa nu mai tina cont de echivalenta dolarului in aur si sa tipareasca atat cati sunt necesari.

De atunci se tiparesc dolari fara back up, iar valutele nationale se raporteaza in continuare la dolar. 

Datoria USA catre China e in dolari, dar cat va mai accepta China dolarul ca si plata pt produsele lor? Atata timp cat nu e independenta tehnologic, atata timp cat are nevoie de software american, atata timp cat USA e o piata de desfacere de neinlocuit.

Si apoi, prost sa fii sa nu tiparesti dolari in nestire, atata timp cat datoria ta catre China este in dolari si tiparnita la tine in casa…

Asta e APARENTA

Realitatea e ca micile afaceri sau cele medii sunt responsabile cu 45% din GDP al USA si cu 50% din totalul de locuri de munca. Foarte multe dintre ele s-au inchis temporar, au produs someri iar multe dintre ele nu se mai vor redeschide din diverse motive. Unul dintre motive e ca vor deveni NERELEVANTE in viitor, pentru ca sectoarele de activitate in care opereaza nu vor mai fi de interes. La fel de nerelevante vor fi si unele meserii in viitorul apropiat, meserii pentru care nu va mai fi cerere.

Alt motiv ar fi ca oamenii au devenit mult mai prudenti in legatura cu cheltuielile. Cand ai vazut cat de usor poti deveni somer, cand ai vazut la stiri ca 25% din populatia activa a USA a fost in somaj, cand intelegi oarecum ca va fi o incertitudine in viitor, cand vezi pe Youtube clipuri cu sfaturi utile despre cum sa-ti inchiriezi de pe acum un garaj ca sa ai unde sa dormi dupa ce vei fi homeless, cand oricum esti obisnuit sa vezi corturi cu homeless in San Francisco, cum sa-ti vina sa-ti mai schimbi televizorul sau canapeaua, sau sa-ti programezi un concediu intr-o tara exotica, sau sa-ti cumperi telefon sau sacou nou?

Stai si astepti sa vezi ce se intampla, pui deoparte banii de chirie. Dar in acelasi timp magazinul care vinde canapele sau televizoare se inchide. La fel si agentia de turism. Dupa lockdown vei cumpara eventual de pe Amazon ca asa te-ai obisnuit, iar intre timp Amazon va vinde si excursii, mancare, prezervative, medicamente si consultatii medicale. 

Nu mai iesi la restaurant sau la piata, Amazon e mai comod.

CHINA

China si-a propus ca pana in 2035 sa fie independenta tehnologic. Crezi ca atunci cand nu va mai avea nevoie de software american, va mai vinde ceva pe dolari?

Nu pierde din vedere nici tehnologia blockchain, un sistem independent si imposibil de manipulat de guverne. China are tot interesul sa-si lanseze propria moneda crypto si atunci cand o va face, aceea va fi moneda de referinta care acum este dolarul american.

Acum China este inca dependenta de tehnologia americana si intr-o masura, de exporturile de bunuri catre USA, dar pana la urma fabricile si mana de lucru sunt la ei…

USA are bani, bani pe care s-ii saboteaza singura…

Marea depresiune din 1930 si criza din 2008 au avut fiecare cate o caracteristica : ori diminuarea productiei ori lipsa banilor(cashflow), cea care urmeaza le are pe ambele:

 Productia s-a diminuat datorita intreruperilor in fluxul de aprovizionare si datorita lockdown-ului, iar oamenii au devenit mult mai prudenti si au inceput sa economiseasca si sa nu mai cheltuiasca.

Ambele in acelasi timp.

 Guvernul USA bineinteles ca a incercat sa remotiveze populatia, sa ii faca sa consume, sa cumpere, sa circule banii. Dar cu un pret: CU PRETUL DEVALORIZARII LOR.

 Parerea de bun simt e ca in viitorul apropiat oamenii isi vor pastra aceeasi prudenta, ca nu vor mai cheltui, ca “isi vor tine banii la saltea”, adica ii vor investi in marfuri care nu vor stimula productia. Am vazut aseara un podcast care prezenta o statistica care in Romania spre exemplu, depozitele bancare au crescut in 2020.

Parerea mea e ca pretul aurului va creste, la fel si pretul obiectelor de arta va creste, ca anumite segmente din piata imobiliara vor creste(mai ales in Romania), ca Bitcoin nu va mai avea acea prabusire mult asteptata.

RELEVANTA

De asemenea multe domenii de activitate si meserii isi vor pierde relevanta, cel putin in forma de acum, si multi dintre noi va trebui sa o luam de la capat, sa incepem sa invatam din nou, sa gasim noi cai, pentru ca vor fi noi oportunitati

Un exemplu simplu din marketing: E mai putin importanta calitatea produsului/serviciului pe care il oferi, decat imaginea asociata lui.

Ma uit in jurul meu si vad oameni care nu fac nimic si doar asteapta sa treaca virusul, asteapta vaccinul care va rezolva tot si totul va reintra in normalul de dinainte. Vad bugetari care isi cumpara masini scumpe cu credite sau incep contructia casei. Vad oameni care nu vor intelege de ce si-au pierdut serviciul, intreprinzatori care nu vor intelege cum de afacerea lor nu mai merge…

Problema ca acestia au credite si vor iesi in strada, vor aparea partide politice si formatiuni extremiste, Biserica va avea o influenta si putere crescuta. Bineinteles ca Statul Roman va proteja pe unii, adica va scoate la pensie pe multi dintre angajatii sai, pe cei care dupa zeci de ani de invartit hartii, e greu de presupus ca se vor reapuca sa invete si sa se readapteze, dar ce facem noi, ceilalti?

Suntem (iarasi) pe ultimul loc in UE referitor la “Lifelong learning” adica la (educatia pe toata perioada vietii) invatarea si participarea la training-uri, cursuri sau scoli  in timpul vietii.

iNVATARE PE CURSUL VIETII

Probabil ca vor urma vremuri tulburi, probabil ca oameni care de o viata au o meserie, un loc de munca sau o afacere si fac asta de ani de zile in acelasi fel, vor constata ca meseria lor „nu mai are cautare”, ca afacerea lui nu mai are clienti, ca locul lui de munca a fost inlocuit cu un chatbot.

Marile companii vor deveni si mai mari, ponderea clasei sociale de mijloc  va scadea, iar polarizarea financiara va creste. 

Gig economy si freelancing cred ca avea o pondere mult mai mare.

In ceea ce priveste marketingul, pentru firmele mici cred ca va fi prohibitiva cresterea organica, growth hacking marketing va fi din ce in ce mai apreciat si bine platit

DAR CAND SE INCHIDE O USA, SE DESCHIDE ALTA!

„Globalizarea” e evident ca are o mare frana in prezent datorita diverselor interdictii de miscare impuse de state, de aceea cred ca firmele vor cauta sa scurteze lantul de aprovizionare pt viitor si cred ca vor aparea mici firme locale de productie pt unele componente industriale sau alimente.