fbpx

Care este diferenta dintre moneda crypto si token, dar mai important, ce este un TOKEN ?

Ce este un token? Ce este o moneda crypto?

Ambele sunt niste reprezentari valorice ale unor concepte sau lucruri. Sunt niste modalitati de a transfera sau a pastra valoare.

O moneda crypto este o unitate de schimb de valoare in interiorul unui blockchain si care „se naste”, se creaza in interiorul acelui blockchain, functionalitatea ei depinde DOAR de acel blockchain in care a fost creata, cu toate ca are echivalent valoric in alte monede crypto sau FIAT, la un moment dat.

Valoarea ei este despre cu totul altceva.  Valoarea oricarei monede FIAT, monede crypto sau token este data in primul rand de ce considera oamenii si numarul oamenilor care „acorda” credibilitate si implicit valoare. Abia apoi urmeaza si utilitatea respectivei monede/token. 

Ce este valoarea unei monede sau token? Dar ce este VALOAREA?

E de fapt o chestiune folosofica in zilele noastre, dar valoarea a pornit initial de la o origine, de la ceva ce trebuia sa fie universal recunoscut ca avand UTILITATE. Mai demult era foarte simplu: in anumite timpuri si zone geografice sarea era utila si reprezenta valoarea initiala de baza, toate celelalte valori se raportau la sare. In alte timpuri sau zone a fost piperul, ulterior a fost aurul. Oamenii au nevoie de o valoare universal recunoscuta la care sa se raporteze in schimburile cu alte valori. Spre exemplu sa zicem ca un om vroia sa vanda o capra si in anumite timpuri o capra costa, sa zicem, o mana de sare, in altele costa 20 de boabe de piper si in altele 2 uncii de aur.

Atat sarea, piperul cat si aurul au/au avut valoare pt ca foarte multi oameni au acordat credit asupra faptului ca acel lucru are valoare. Cand sarea a inceput sa fie disponibila in cantitati mari in zona in care pana atunci avea valoare mare, valoarea ei a scazut, la fel si valoarea piperului.

Aurul nu a scazut in valoare pentru ca de-a lungul timpului nu a ajuns sa existe in cantitati atat de mari incat sa fie disponibil la discretie, foarte multi oameni cred in valoarea lui, aurul se produce greu, mult mai greu decat sarea sau piperul, cu toate ca nu este mai indispensabil decat ele.

Aerul este cel mai pretios si util element, dar nu are valoare pentru ca exista in cantitate mare. 

In concluzie, valoarea unui obiect/notiuni/concept/moneda, etc., o dau oamenii, de fapt numarul celor ce cred in acea valoare. Daca te duci intr-un sat izolat din Papua- Noua Guinee cu o hartie de 2 usd vei manca o masa buna, dar daca te duci cu o hartie de 500 lei, mori de foame.

Daca imi dai sa aleg intre tabloul original Mona Lisa al lui Da Vinci(cu conditia sa nu il pot vinde vreodata) si o bicicleta, voi alege bicicleta, daca ii dai bunicii tale sa aleaga intre un site cu DA(Domain Authorithy) de 85 si un sac de tarate pentru gaini, va alege taratele.

Valoarea e diferita pentru oameni diferiti, dar IMPORTANT ESTE NUMARUL OAMENILOR care cred in acea valoare.

Token-ul este un „bun” digital, este reprezentarea digitala a valorii unui bun, mai bine zis, este masura digitala a unei valori.

Un exemplu ar fi „like-ul” de la Facebook.

Tu faci o postare pe Facebook si acea postare are o valoare initiala care este nula. Pe masura ce ea este distribuita sau obtine „like-uri” din partea oamenilor, ea capata o valoare care este masurata in „like-uri” si distribuiri. Indiferent cate like-uri si distribuiri va avea posterea, nu vei putea cumpara o paine cu ea, dar asta nu inseamna ca nu are valoare.

By the way, stiai ca „like-urile” de la Facebook au echivalent in FIAT?

Facebook are printre altele optiunea ca in Facebook Business Manager sa platesti cu bani FIAT pt a obtine like-uri ale paginii tale. Adica platesti pentru like-uri la pagina. „LIKE-ul” Facebook este un token. 

Wikipedia dupa cum stii, este un open source in care oamenii adauga continut(valoare). Aceasta valoare nu este masurata inca, adica tu scrii un articol pe Wikipedia, dar valoarea lui nu e masurata, nu are reprezentare valorica. 

Acest lucru se va schimba pt ca Wikipedia va crea o moneda crypto cu care te va plati, asa cum te platesc oamenii cu like-uri pentru postarea ta. O moneda digitala poate fi tranzactionata si schimbata in moneda FIAT daca ea va capata valoare. Asa cum am spus, valoarea initiala este zero, dar cu cat mai multi oameni considera ca ea are o valoare, cu atat valoarea ei va creste. Asa se intampla cu monedele crypto(care sunt niste token-uri), cu cat mai multi oameni cred in valoarea  lor, cu atat mai mult aceasta creste.

De asemenea la fel se intampla(partial) si cu monedele FIAT:

cu cat mai multi oameni cred in valoarea lor, cu atat valoarea lor creste. In prezent valutele FIAT nu au niciun corespondent valoric, ele se tiparesc si au valoare/sau nu, doar pentru ca multi/putini oameni cred in ele si pentru ca multi/putini oameni au incredere/sau nu, in economia statului respectiv