fbpx
petrodollar

Despre petrodollar

Si totusi dolarul a ramas in continuare rezerva monetara internationala… De ce?

Asa cum stii in conventia de la Bretton din 1944, a fost adoptat Gold Standard si USD rezerva monetara internationala. Dolarul se raporta la aur si toate celelalte valute, la dolar.

In august 1971 Presedintele Nixon a “dezlipit” dolarul de aur, deci de atunci dolarul nu mai are o valoare proportionala cu aurul.

Si totusi dolarul a ramas in continuare rezerva monetara internationala… De ce?

Intrebarea fireasca este de ce o moneda care nu mai are o valoare controlabila, care nu se mai raporteaza la o valoare considerata universala, care poate fi “tiparita” in orice cantitate dupa propriile  necesitati ale statului care o detine, mai poate fi moneda de referinta pentru toate celelalte monede?

De ce statele lumii accepta ca valutele lor sa nu aiba valoare decat in functie de dolar? Datoriile externe ale unui stat care isi tipareste banii in functie de cat are nevoie, nu mai inseamna nimic, nu influenteaza negativ economia acelui stat, inflatia acelei monede e „disipata” si in celelalte valute care se raporteaza la aceasta. 

Nu e singurul motiv, dar e unul important:

Dupa conventia din 1973 cu Arabia Saudita, petrolul se vinde doar in dolari

Administratia Nixon a convenit cu Arabia Saudita care este cel mai important si influent membru OPEC, sa vanda petrol exclusiv in US dollar, in schimbul protectiei militare, inclusiv fata de  Israel.

Astfel s-a nascut petrodolarul, deoarece din 1975 toti membrii OPEC au aderat la aceasta conventie si ulterior toate tarile exportatoare de petrol din lume.

Bineinteles ca in timp, unele tari au incercat sa renunte la a-si vinde petrolul pe niste hartii care puteau fi tiparite fara niciun control, spre exemplu Irak in vremea lui Saddam Hussein, Iran, Siria si Venezuela.

Recent insa, Arabia Saudita ia in considerare sa vanda Chinei petrol in yuani.

yuan petrol
China, Arabia Saudita

In 2021 China a devenit cel mai mare importator de petrol din Arabia Saudita

Te las pe tine sa ghicesti ce se va intampla cand Arabia Saudita va vinde petrol in yuani, cand se va crea acest precedent si petrolul va fi vandut si in alte valute.

… si ce se va intampla cand China isi va exporta produsele in yuani…