Firme luminoase din aluminiu compozit si plexiglass truLED
Acest tip de firma luminoasa este cel mai elegant dintre toate celelalte datorita aluminiului compozit care este un material nobil, dar si efectului de iluminare partiala care se obtine prin decupaea placii de aluminiu compozit.
Poti vedea aceste firme la mall-uri sau in centrele comerciale.
Placa de aluminiu compozit se decupeaza pe un router CNC iar in aceste decupaturi se insereaza plexiglass truLED decupat de asemenea dupa aceeasi forma, astfel incat vor lumina doar partile decupate, restul casetei fiind opac.
Iluminarea interioara se face cu module LED, exact ca si la firmele luminoase integral din plexiglass.
Spatele casetei pe care se monteaza sursa de lumina, in cazul nostru modulele LED(matricea de iluminare), este un material ieftin, eu folosesc policarbonat celular colantat cu folie alba blockout.
Scheletul interior e format din 4 tevi rectangulare de aluminiu lipite sau fixate cu autoforante, pe perimetrul spatelui casetei.
LITERE VOLUMETRICE aplicate
Se pot construi firme luminoase din aluminiu compozit decupat si cu LITERE VOLUMETRICE aplicate.
Literele se decupeaza din plexiglas transparent sau colorat, cu grosimi intre 10 mm – 20 mm, care se aplica peste plexiglass-ul truLED.
Aluminiul compozit
Aluminiul compozit este un material compus din trei straturi, doua coli de tabla de aluminiu iar intre ele un strat de polietilena care sunt lipite împreună. Acesta poate fi utilizat în diverse aplicații, cum ar fi construcția de nave, avioane și clădiri, datorită proprietăților sale rezistente la coroziune, ușoare și durabile.
In industria publicitara, aluminiul compozit este folosit pentru a fabrica panouri publicitare si firme luminoase. Acestea sunt apreciate pentru rezistenta lor la intemperii si durabilitate, fapt ce permite afisarea acestor materiale in medii exterioare pentru perioade lungi de timp. Aluminiul compozit este de asemenea utilizat pentru a fabrica panouri de semnalizare, in special pentru afisarea informatiei in spatii publice si pe autostrazi.
Totem aluminiu compozit
O varianta a casetei luminoase din aluminiu compozit si plexiglass truLED este totemul cu doua fete.
Este practic o caseta luminoasa cu dubla fata montata pe fundatie de beton.
Structura interioara de rezistenta este din teava rectangulara de cu grosimi in functie de dimensiunile totemului.
Totemurile din aluminiu compozit se compun practic din mai multe casete luminoase montate una peste alta pe structura interioara, atat pe o parte cat si pe cealalta.
Iluminarea se face cu LED-uri directionale montate pe perimetrul totemului, exact ca si la firmele luminoase cu fata dubla din plexiglass.
Variabilele ce trebuiesc corelate pentru iluminarea corecta a unei casete luminoase
- Tipul de plexiglas folosit. Pentru casetele luminoase se foloseste plexiglas alb-laptos, opac, cu transparente intre 30 si 45% si grosimi de 3 sau 5mm.
- Puterea modulelor LED
- Unghiul fascicolului LED urilor
- Grosimea casetei luminoase
- Tipul de folie folosit la grafica: colorata in masa sau imprimata digital.
- Culorile dominante ale graficii: nuante inchise sau deschise
- Densitatea matricii de LED uri
Asta nu inseamna ca la fiecare caseta luminoasa trebuie sa „jonglam” cu toate aceste variabile, in principal dupa ce ne-am stabilit un anume tip de plexiglas si o gama de module LED, ne ramane doar sa determinam grosimea casetei si densitatea matricei de iluminare.
Eu folosesc plexiglas opal truLED, de 3 sau 5mm, cu transparenta de 45%. Dupa parerea mea, e mai „safe” sa folosim un plexiglas mai opac. Un plexiglas mai transparent(30%), are o stralucire mai mare, necesita o iluminare mai slaba(densitatea matricei e mai mica, grosimea casetei mai mare), dar are o difuzie mai slaba decat un plexiglas cu transparenta mai scazuta care necesita o iluminare mai intensa.
Grosimea casetei se stabileste proportional cu celelalte doua dimensiuni, in functie si de culorile dominante din grafica casetei, de tipul de folie autocolanta (printata sau colorata in masa), dar nu poate fi sub 70mm, chiar in cazul folosirii unui plexiglas cu difuzie buna. Daca trebuie sa construim o caseta cu o grosime foarte mica, se foloseste alt tip de LED, care se monteaza pe laterale, nu pe spatele casetei, veti gasi in cursul de productie publicitara mai multe detalii despre acel tip de casete.
La stabilirea grosimii casetei luminoase exista un compromis. Cu cat grosimea este mai mare, modulele LED amplasate pe spatele casetei sunt la o distanta mai mare de fata de plexiglas si intensitatea luminoasa e mai mica. Cu cat caseta e mai subtire, lumineaza mai puternic, dar datorita unghiului fascicolului luminos al LED ului care e la majoritatea LED urilor de 160 grade, va trebui ca „matricea” modulelor sa fie mai densa, (adica modulele trebuie sa fie la distante din ce in ce mai mici fata de vecinii lui), pentru a evita petele de luminozitate pe fata casetei.
Ca si principii de baza, va indic doua situatii aflate la extreme. O caseta luminoasa a carei grafica e print digital pe folie autocolanta si grafica este, sa presupunem un fundal in culori deschise, trebuie iluminata mult mai putin decat una colantata cu folie colorata in masa de culoare inchisa.
Intre cele doua cazuri, prima caseta va avea modulele LED dispuse mai rar, de aceea si grosimea casetei trebuie sa fie mai mare(vedeti imaginile de mai jos), iar a doua caseta va avea modulele dispuse mai des si grosimea mai mica.
De ce apar zonele cu diferente de intensitate?
Raspunsuri posibile:
- grosimea casetei prea mica, sau
- distanta intre module prea mare, sau
- transparenta stiplex-ului prea mare, sau
- unghiul fascicolului LED prea ingust
Varianta A – distanta intre LED uri e prea mare sau grosimea casetei e prea mica, rezulta zone cu diferente de luminozitate
Varianta B – distanta intre LED uri bine corelata cu grosimea casetei si puterea LED ului, rezultatul va fi o caseta iluminata corect
Varianta C – modulele LED au putere prea mica pentru aceasta grosime a casetei, rezultatul va fi o caseta iluminata slab daca folia autocolanta aplicata va fi colorata in masa si de culoare inchisa, sau o caseta iluminata corect daca folia esta printata si grafica are culori dominate deschise
Despre grafica unei casete luminoase
Tehnic, grafica unei casete se poate aplica in 4 moduri.
Grafica in culori liniare se realizeaza prin decuparea computerizata a foliei autocolante translucente pe cutter-plotter si se aplica cu ajutorul unui suport de transfer pe fata din plexiglas a casetei luminoase. Avantajul acestui tip de decorare e legat de culorile vii si frumoase care se pastreaza si pe timp de noapte cand caseta este iluminata. Acest lucru e posibil datorita foliei autocolante colorate in masa, special fabricata pentru iluminarea din interior. Dezavantajul evident este ca o caseta inscriptionata nu pot fi folosite imagini decat partial, nu poate avea spre exemplu, un fundal in policromie.
Se poate face un compromis in sensul ca fundalul se imprima digital in policromie, cu o imagine, iar textul se decupeaza din folie colorata in masa.
Al doilea procedeu e prin imprimarea digitala a unei folii autocolante transparente care se aplica pe fata casetei. Pe folia de print putem tipari orice, imagini, text, grafica liniara. Dezavantajele sunt ca atunci cand este iluminata, culorile nu mai sunt la fel de „aprinse” si vii, alt dezavantaj ar fi ca in timp imprimarea se decoloreaza, chiar daca se imrima cu cerneala UV sau se lamineaza.
Pe imprimantele flatbed cu cerneala UV, se poate tipari direct fata de plexiglas inainte de a fi construita caseta, nemaifiind nevoie de imprimarea foliei autocolante care se aplica pe fata casetei.
Aceste variante de aplicare a graficii sunt permanente si nu pot fi inlocuite. Daca vrem sa afisam spre exemplu niste promotii limitate in timp, care trebuiesc inlocuite, pe perimetrul fetei casetei luminoase se aplica un profil cu „rame click”, ce permit inlocuirea posterului. Posterul se imprima digital pe hartie sau pe film transparent, se aseaza pe fata casetei, se protejeaza cu o folie transparenta de 1mm grosime si se clipseaza ramele care fixeaza posterul.
INTREBARI FRECVENTE DESPRE FIRMELE LUMINOASE
Firmele luminoase construite de noi au o durata medie de functionare de 6-7 ani.
Da, contra cost putem livra si/sau monta oriunde in tara
Firmele luminoase din plexiglas se inscriptioneaza cu foile autocolanta translucenta imprimata cu cerneala UV. Cele de tipul flex backlit se inscriptioneaza cu aceeasi cerneala direct pe material
Cea mai probabila defectiune este arderea sursei de alimentare de 12 volti, sau spargerea fetei firmei luminoase datorita caderilor de bucati de gheata de pe bloc sau loviturilor accidentale
Nu, ale noastre nu se vor dezlipi, se folosesc doua tipuri de adeziv
La ploaie si vant nu au nicio problema, dar nimic nu e suficient de rezistent in cazul caderilor de gheata sau la caderi masive ca urmare a topirii zapezii de pe acoperisul blocului
Im medie o firma luminoasa cantareste cam 4.5 kg/mp
Va trimitem o noua sursa de alimentare, daca aceasta e problema. Daca problema e o defectiune de contructie in perioada garantiei, aceasta se remediaza gratuit, in afara perioadei de garantie, se achita dupa evaluarea costului reparatiei
Iti pun la dispozitie livrare si/sau montaj oriunde in tara, contra cost, sau o ridici personal de la atelierul din Focsani
Garantia este de 1 an, dar se poate achizitiona si garantie de 2 sau 3 ani.
Nu, dar iti putem pune la dispozitie transport si/sau montaj, contra cost
E fooarte putin probabil; LED urile se consuma in timp, durata de functionare a celor pe care le folosim noi fiind cam de 30 000 ore