CASETA LUMINOASA SIMPLA FATA backlit flex

Firme luminoase backlit flex

Acest tip de firma luminoasa se construieste de obicei atunci cand una dintre dimensiunile ei este mai mare de 400 cm. Lungimea maxima a unei placi de plexiglass este de 400 cm si daca trebuie sa construim o firma luminoasa mai mare trebuie sa inbinam placile de plexiglass. 

Oricat de atent s-ar face aceasta imbinare, ea va fi vizibila si inestetica. 

In afara de asta plexiglass de 3mm nu exista decat la lungimea de 300 cm, pentru dimensiuni mai mari ale firmei luminoase trebuie folosit plexiglass de 5mm. Asta inseamna pe langa un cost mult mai ridicat si o greutate mult mai mare a firmei luminoase. Asta implica o structura de rezistenta adecvata, un montaj mai dificil din cauza greutatii si sisteme de sustinere care sa suporte greutatea firmei.

Pentru a evita toate aceste inconveniente, pentru fata luminoasa a firmei se foloseste un material flexibil, translucent care se imprima cu o imprimanta cu cerneala UV. Este aceeasi cerneala cu care se imprima folia autocolanta care se colanteaza pe fata din plexiglas a firmelor construite integral din plexiglass.

Acest material flexibil, Backlit Flex, dupa ce a fost imprimat cu grafica ceruta, se intinde pe o structura din teava rectangulara de otel. 

In interiorul firmei sunt aceleasi module LED folosite si la firmele din plexiglass. Lateralele firmei luminoase cu fata din Backlit Flex se fac din tabla ambutisata colantata sau vopsita la culoarea dorita.

Spatele casetei pe care se monteaza sursa de lumina, in cazul nostru modulele LED(matricea de iluminare), este un material ieftin, eu folosesc policarbonat celular colantat cu folie alba blockout.

Lungimea firmei luminoase din Backlit Flex poate fi si de 30-40 de metri. De obicei frontoanele luminoase ale cladirilor mari asa se fac.

Variabilele ce trebuiesc corelate pentru iluminarea corecta a unei casete luminoase

 1. Tipul de plexiglas folosit. Pentru casetele luminoase se foloseste plexiglas alb-laptos, opac, cu transparente intre 30 si 45% si grosimi de 3 sau 5mm.
 2. Puterea modulelor LED
 3. Unghiul fascicolului LED urilor
 4. Grosimea casetei luminoase
 5. Tipul de folie folosit la grafica: colorata in masa sau imprimata digital.
 6. Culorile dominante ale graficii: nuante inchise sau deschise
 7. Densitatea matricii de LED uri

Asta nu inseamna ca la fiecare caseta luminoasa trebuie sa „jonglam” cu toate aceste variabile, in principal dupa ce ne-am stabilit un anume tip de plexiglas si o gama de module LED, ne ramane doar sa determinam grosimea casetei si densitatea matricei de iluminare.

Eu folosesc plexiglas opal  truLED, de 3 sau 5mm, cu transparenta de 45%. Dupa parerea mea, e mai „safe” sa folosim un plexiglas mai opac. Un plexiglas mai transparent(30%), are o stralucire mai mare, necesita o iluminare mai slaba(densitatea matricei e mai mica, grosimea casetei mai mare), dar are o difuzie mai slaba decat un plexiglas cu transparenta mai scazuta care necesita o iluminare mai intensa.

Grosimea casetei se stabileste proportional cu celelalte doua dimensiuni, in functie si de culorile dominante din grafica casetei, de tipul de folie autocolanta (printata sau colorata in masa), dar nu poate fi sub 70mm, chiar in cazul folosirii unui plexiglas cu difuzie buna. Daca trebuie sa construim o caseta cu o grosime foarte mica, se foloseste alt tip de LED, care se monteaza pe laterale, nu pe spatele casetei, veti gasi in cursul de productie publicitara mai multe detalii despre acel tip de casete.

La stabilirea grosimii casetei luminoase exista un compromis. Cu cat grosimea este mai mare, modulele LED amplasate pe spatele casetei sunt la o distanta mai mare de fata de plexiglas si intensitatea luminoasa e mai mica. Cu cat caseta e mai subtire, lumineaza mai puternic, dar datorita unghiului fascicolului luminos al LED ului care e la majoritatea LED urilor de 160 grade, va trebui ca „matricea” modulelor sa fie mai densa, (adica modulele trebuie sa fie la distante din ce in ce mai mici fata de vecinii lui), pentru a evita petele de luminozitate pe fata casetei.

Ca si principii de baza, va indic doua situatii aflate la extreme. O caseta luminoasa a carei grafica e print digital pe folie autocolanta si grafica este, sa presupunem un fundal in culori deschise, trebuie iluminata mult mai putin decat una colantata cu folie colorata in masa de culoare inchisa.

Intre cele doua cazuri, prima caseta va avea modulele LED dispuse mai rar, de aceea si grosimea casetei trebuie sa fie mai mare(vedeti imaginile de mai jos), iar a doua caseta va avea modulele dispuse mai des si grosimea mai mica.

De ce apar zonele cu diferente de intensitate?

Raspunsuri posibile:

 • grosimea casetei prea mica, sau
 • distanta intre module prea mare, sau
 • transparenta stiplex-ului prea mare, sau
 • unghiul fascicolului LED prea ingust
 

Varianta A – distanta intre LED uri e prea mare sau grosimea casetei e prea mica, rezulta zone cu diferente de luminozitate

Varianta B – distanta intre LED uri bine corelata cu grosimea casetei si puterea LED ului, rezultatul va fi o caseta iluminata corect

Varianta C – modulele LED au putere prea mica pentru aceasta grosime a casetei, rezultatul va fi o caseta iluminata slab daca folia autocolanta aplicata va fi colorata in masa si de culoare inchisa, sau o caseta iluminata corect daca folia esta printata si grafica are culori dominate deschise

 
 

Despre grafica unei casete luminoase

Tehnic, grafica unei casete se poate aplica in 4 moduri.

Grafica in culori liniare se realizeaza prin decuparea computerizata a foliei autocolante translucente pe cutter-plotter si se aplica cu ajutorul unui suport de transfer pe fata din plexiglas a casetei luminoase. Avantajul acestui tip de decorare e legat de culorile vii si frumoase care se pastreaza si pe timp de noapte cand caseta este iluminata. Acest lucru e posibil datorita foliei autocolante colorate in masa, special fabricata pentru iluminarea din interior. Dezavantajul evident este ca o caseta inscriptionata nu pot fi folosite imagini decat partial, nu poate avea spre exemplu, un fundal in policromie.

Se poate face un compromis in sensul ca fundalul se imprima digital in policromie, cu o imagine, iar textul se decupeaza din folie colorata in masa.

Al doilea procedeu e prin imprimarea digitala a unei folii autocolante transparente care se aplica pe fata casetei. Pe folia de print putem tipari orice, imagini, text, grafica liniara. Dezavantajele sunt ca atunci cand este iluminata, culorile nu mai sunt la fel de „aprinse” si vii, alt dezavantaj ar fi ca in timp imprimarea se decoloreaza, chiar daca se imrima cu cerneala UV sau se lamineaza.

Pe imprimantele flatbed cu cerneala UV, se poate tipari direct fata de plexiglas inainte de a fi construita caseta, nemaifiind nevoie de imprimarea foliei autocolante care se aplica pe fata casetei.

Aceste variante de aplicare a graficii sunt permanente si nu pot fi inlocuite. Daca vrem sa afisam spre exemplu niste promotii limitate in timp, care trebuiesc inlocuite, pe perimetrul fetei casetei luminoase se aplica un profil cu „rame click”, ce permit inlocuirea posterului. Posterul se imprima digital pe hartie sau pe film transparent, se aseaza pe fata casetei, se protejeaza cu o folie transparenta de 1mm grosime si se clipseaza ramele care fixeaza posterul.

 
inscriptionare cu folie colorata in masa
colantare cu folie autocolanta colorata in masa si decupata pe cutter-plotter
inscriptionare cu folie imprimata digital cu cerneala UV

INTREBARI FRECVENTE DESPRE FIRMELE LUMINOASE

Firmele luminoase construite de noi au o durata medie de functionare de 6-7 ani.

Da, contra cost putem livra si/sau monta oriunde in tara

Firmele luminoase din plexiglas se inscriptioneaza cu foile autocolanta translucenta imprimata cu cerneala UV. Cele de tipul flex backlit se inscriptioneaza cu aceeasi cerneala direct pe material

Cea mai probabila defectiune este arderea sursei de alimentare de 12 volti, sau spargerea fetei firmei luminoase datorita caderilor de bucati de gheata de pe bloc sau loviturilor accidentale

Nu, ale noastre nu se vor dezlipi, se folosesc doua tipuri de adeziv

La ploaie si vant nu au nicio problema, dar nimic nu e suficient de rezistent in cazul caderilor de gheata sau la caderi masive ca urmare a topirii zapezii de pe acoperisul blocului

Im medie o firma luminoasa cantareste cam 4.5 kg/mp

Va trimitem o noua sursa de alimentare, daca aceasta e problema. Daca problema e o defectiune de contructie in perioada garantiei, aceasta se remediaza gratuit, in afara perioadei de garantie, se achita dupa evaluarea costului reparatiei

Iti pun la dispozitie livrare si/sau montaj oriunde in tara, contra cost, sau o ridici personal de la atelierul din Focsani

Garantia este de 1 an, dar se poate achizitiona si garantie de 2 sau 3 ani.

Nu, dar iti putem pune la dispozitie transport si/sau montaj, contra cost

E fooarte putin probabil; LED urile se consuma in timp, durata de functionare a celor pe care le folosim noi fiind cam de 30 000 ore

Scroll to Top
× Salut! Te pot ajuta?