fbpx
dolari devalorizare

Banii Si Noua Lor “Valoare”, sau Cati Dolari Mai Valoreaza 100 De Dolari?

Dar ce este STATUL de fapt si cum am infiintat un STAT in Focsani la 7 ani?

Cand eram copil in jurul varstei de 7-8 ani dupa cate imi amintesc, in cartierul in care locuiam era un baiat putin mai mare decat noi, un baiat deosebit de destept, sau cel putin asa ni se parea noua. Avea tot felul de idei care noua ni se pareau foarte interesante. 

Intr-o zi a venit la mine si mi-a spus una dintre ele, idee care avea sa devina un lucru serios. 

Deci, vine intr-o zi si-mi spune: 

  • Catalin, hai sa ne facem un STAT al nostru! Eu bineinteles ca la vremea aia nu stiam ce este un STAT ;
  • Ce e ala un STAT? am intrebat eu;
  • Pai uite, eu, tu, Cristi, Viorel, etc, facem un grup al nostru ca sa ne diferentiem de ceilalti copii din Focsani si in acelasi timp sa fim uniti si sa ne protejam unul pe altul. Vom avea regulile noastre, vom avea un nume al statului nostru, vom avea banii nostri cu care vom cumpara lucruri si vom averea noastra. Copiii din statul nostru vor avea salarii asa cum au parintii nostri

Eram entuziasmat si uimit de idee, era extraordinar. Statul s-a format din 7 copii si s-a numit CISVINF, dupa initialele numelor membrilor lui. 

Banii statului CISVINF

Banii se numeau FLORINI, dupa numele fondatorului si erau facuti din segmente de hartie igienica pe care erau imprimate cifre si insemne cu niste stampile facute din radiere sculptate de catre Presedintele Statului, cu lama de barbierit a lui taica-su.

Sculptase dintr-o radiera mai mare o stema a statului si din altele mai mici, cifre. Aceste stampile se umezeau cu cerneala si se stampilau segmentele de hartie igienica care deveneau bani(pe vremea aia hartia igienica era aspra si groasa). 

Stampilele erau bine ascunse la Presedinte acasa, astfel ca el era singurul care putea face bani. 

Statul nostru avea deocamdata doar clasa conducatoare:

era un Presedinte, doi Cavaleri de Rangul I si patru Cavaleri de Rangul II. Pentru a ne diferentia si a fi recunoscuti de ceilalti copii din cartier, purtam florete- sabii facute din bucati de fier beton de 4mm lungi de un metru cu manere colorate conform cu rangul fiecarui cavaler. Tecile floretelor erau facute din tevi de plastic furate de pe santiere, ca si fierul beton dealtfel. De asemenea aveam epoleti colorati.

Sediul statului era la mine in curte(eu fiind singurul care locuiam la casa), unde era arborat si drapelul statului CISVINF. Acolo se tineau sedintele de stat si se discutau diversele “probleme de stat”.

Dezvoltarea STATULUI CISVINF​

Salarii

Membrii statului aveau salariu in florini, salariu mai mare sau mai mic, functie de rangul fiecaruia. Foarte repede am fost remarcati de ceilalti copii carora le aratam cu mandrie banii nostri din hartie igienica. Bineinteles ca au aparut cereri de la copii sa devina si ei membri in statul CISVINF. Acest lucru se discuta la sediu si in urma unei ceremonii se primeau noi membri in stat. 

Apoi a inceput comertul.

Copii veneau cu diverse obiecte la sediul statului si le vindeau statului contra unei sume de florini. Statul a inceput sa aiba atatea obiecte incat a trebuit sa construim o magazie mai mare in care sa le depozitam. Banii nu erau o problema, Presedintele tiparea atatia florini cati erau necesari pentru achizitia oricarui obiect.

Copiii veneau cu diverse bunuri de acasa si plecau mandri cu teancul de florini, apoi se laudau la alti copii care veneau la randul lor cu alte bunuri, sau vindeau din casa obiecte catre cei care aveau deja florini.

Parca imi amintesc ca a existat si o tentativa de destabilizare monetara a statului CISVINF, chiar o incercare de lovitura de stat. Un copil a buchisit niste stampile cu inscriptii mai frumoase si a tiparit niste bani pe o hartie mai eleganta. Banii lui aratau mai bine dar nu au reusit sa intre pe piata…

Sfarsitul STATULUI CISVINF​

Nu mai retin exact cand s-a terminat si statul CISVINF a fost desfiintat; cand un copil s-a dus la magazin sa cumpere ceva cu florini explicand vanzatoarei ca banii lui aveau valoare si vanzatoarea a chemat Militia, sau cand un copil a vandut radiocasetofonul parintilor in schimbul unei sume de florini…stiu ca statul nostru a fost desfiintat iar parintii nostri au fost chemati la Militie sau la Securitate sa dea declaratii.

Dar ce legatura au: STATUL din copilaria mea, banii din hartie igienica si dolarul american?

In 2020 au Fost Creati 22% Din Numarul Total De Dolari Existenti In Lume​

Dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, dolarul american a fost ales ca si valuta de referinta pentru comertul international. Toate celelalte valute se raporteaza la dolar, care pana in 1971 se raporta la aur si nu se puteau tipari mai multi dolari decat cantitatea de aur existenta. 

Celelalte state veneau cu aur care se depozita in rezervele federale si plecau cu dolari sau puteau tipari valuta proprie in echivalenta cu dolari/aur. 

Din 1971 datorita razboiului din Vietnam care inghitea o groaza de dolari, Presedintele Nixon a permis guvernatorului Bancii Centrale US, sa tipareasca dolari FARA sa mai tina cont de echivalenta in aur, adica sa tipareasca atat cat e nevoie.

In prezent banii tipariti, banii fizici, reprezinta cam 3% din masa monetara a fiecarui stat, restul sunt bani virtuali, fictivi.

Banii in prezent se produc din neant de catre Bancile private in momentul in care ele acorda un credit catre guverne, companii sau persoane fizice. 

In momentul in care va duceti la banca sa luati un credit pentru un apartament de 60 000 euro, pe piata apar din tastatura 60 000 de euro noi, bani care n-au existat pana atunci si care n-au la baza nimic decat o promisiune din partea guvernelor sau a ta, ca ii veti da inapoi. 

In 2020 au Fost Creati 22% Din Numarul Total De Dolari Existenti In Lume​... si Tiparnita merge in continuare...

USA are nevoie de petrol din Arabia Saudita? Nu-i problem, mai printeaza niste dolari, au nevoie de chiloti sau procesoare din China? Din 2 taste pe calculator se fac banii! Niste copaci din Romania sau o spaga pt politicieni?

Totul se rezolva cand ai bani, si cum sa n-ai bani cand tiparnita e la tine acasa si nu dai socoteala cat o folosesti? Dar daca te intrebi cat mai tine asta, probabil ca logic ar fi sa te gandesti ca mai tine pana cand apare o moneda care nu mai poate fi tiparita de catre cumparator, adica una care nu mai e facuta din hartie igienica…

Pe ce baza a crescut in halul asta masa monetara in timp ce firmele erau inchise si muncitorii stateau pe Netflix sau jocuri online?

Va las pe voi sa trageti concluziile…

Update 22.05.2021...

Se pare ca lucrurile stau mult mai rau decat atunci cand am scris articolul acesta!