fbpx
Inflatia

Cum anume afecteaza inflatia in SUA si in Romania?

Inflatia in US vs inflatia in Romania

In cateva fraze vei vedea ce efecte si ce repercusiuni are inflatia dolarului asupra lui John din Minnesota si asupra lui Ion din Giurgiu

E clar ca vine o mare inflatie, se tiparesc dolari la greu. Dar ce efect are pentru oamenii de rand?

Pai cam asa ar fi:

Salariul/pensia lui John din Minnesota va creste de la 2000 usd la 4000 usd, kilu’ de rosii va fi 6 usd in loc de 3 usd.

Salariul/pensia lui Ion din Giurgiu va fi tot 2500 lei, kilu’ de rosii va fi 20 lei in loc de 10 lei.

E simplu de ce toate preturile vor creste in dolari/euro. Benzina, materialele de constructii, ingrasamintele pt rosii… toate se importa si se platesc in dolari/euro iar benzina va costa mai mult in dolari pt ca arabii vor cere mai multi dolari pe baril, stiind ca dolarul s-a devalorizat. Fabrica de ingrasaminte va scumpi ingrasamintele pt ca procesul de productie, materiile prime si transportul vor fi mai scumpe, deci si rosiile din Romania vor fi mai scumpe.

Dar de ce salariul lui Ion nu se dubleaza in lei si al lui John se dubleaza in dolari? 

De ce nu e la fel ?

Pai pentru ca atunci cand guvernul american are nevoie de dolari pt a plati salariul/pensia lui John, da comanda la o banca americana care „printeaza” niste dolari pe care ii da cu imprumut guvernului american, care plateste salariul/pensia lui John si totul e ok.

Cand STATUL ROMAN are nevoie de lei sa plateasca salariul/pensia lui Ion si ar vrea sa dea comanda la o banca sa „printeze” niste lei, vine sefu’ de la UE si spune:

Hopa, ce vrei sa faci tu acolo la Romania? Printezi bani? Pai vezi ca rata inflatiei pe care ai voie sa o atingi e de 3% maxim, daca nu te incadrezi iti impunem sanctiuni! Vino si te imprumuta la noi in EURO cu 20% dobanda, tu n-ai voie sa printezi cat vrei tu!

Pai eu de ce n-am voie si americanul are voie? Pe el de ce nu-l sanctioneaza nimeni?

Esti nebun? Cine sa-l sanctioneze? Sa se sanctioneze singur? 

Tu nu stii ca din 1945 am stabilit ca moneda de referinta internationala e dolarul? TOATE celelalte monede se raporteaza la DOLAR, asa spune legea, asta e. Unde-i lege nu-i tocmeala…

Iar datoria lui catre China e in dolari si ca are tot interesul ca dolarul sa se devalorizeze si in consecinta si datoria lui SA SCADA?

Romane, datoria ta e in DOLARI, tu cumperi tot in dolari sau euro, nu in LEI de-ai tai ca sa printezi tu cat vrei si noi sa inghitim hartiile tale fara valoare…

Ok, dar ce treaba ai tu UE cu cati bani printez eu aici, intern? Cu te afecteaza ca un euro sau un dolar va costa 100 lei?

Am treaba, ca daca te las sa printezi cat vrei, vei ajunge la hiperinflatie si imediat la criza economica majora.

Uite cum sta treaba si de ce nu te las sa printezi cat vrei. Sa zicem ca nu m-ar interesa cati LEI ii dai tu ca salariu sau pensie lui Ion ca eu oricum ii vand rosiile in euro la supermarket, dar el acum produce prin munca lui o valoare de 200 euro pe luna si ia salariu de 2500 lei.

Daca tu ii vei da lui Ion 5000 lei luna viitoare, el va face un credit pe 5 ani la un Mercedes, dar va produce tot de 200 euro. Luna urmatoare preturile in euro vor ramane la fel, dar in LEI se vor dubla, Ion nu va mai putea plati rata la Mercedes pentru ca va avea de cumparat intai mancare pt copii, si atunci tu vei veni iarasi sa-mi spui ca vrei sa mai printezi niste bani(de data asta de doua ori mai multi) ca sa-i dai salariu de 7000 lei ca sa aiba cu ce plati rata urmatoare. Cresterea inflatiei va fi exponentiala pt ca preturile in LEII tai vor creste exponential, dar productia va ramane la fel in EURO.

Eu am interes sa-mi pot vinde produsele la romanii tai. Tu nu ai nicio valoare care sa sustina cu exporturi un LEU de-al tau, tu mai ai cativa copaci si 3 ursi de vandut. Tu esti dependent de importuri.

Da’ ce, americanul nu e?

Bineinteles ca e si el, dar ti-am spus, el are dreptul sa printeze bani atatia cati vrea ca sa plateasca acele importuri! EL IMPORTA IN DOLARI, NU IN LEI. Asa e legea din 1945…

Guvernul roman n-are incotro si se imprumuta in euro, adica in dolari pe care ii schimba la banca(americana sau UE) in lei si plateste salariul/pensia lui Ion.

E evident ca lucrurile sunt mult mai complexe decat le-am prezentat eu si ca unii care se pricep mai bine decat mine ar avea multe de comentat, insa principiul cam asta ar fi…