social media, facebook, twitter

Sunt doua abordari diferite. Depinde in primul rand de cateva elemente. Oricum in ambele cazuri publicitatea atat pe Facebook cat si pe Google, costa.

Impresia ca pe Facebook poti sa-ti faci publicitate gratuit prin postari este falsa.

Adica daca pagina ta de Facebook are 10 urmaritori, postarea ta ajunge la toti, daca ai 20 postarea ajunge la 15 persoane, daca ai 1000 ajunge la 20, daca ai 1 000 000 ajunge la 2500. Bineinteles ca cifrele nu nu sunt nici pe departe exacte, nu e vreun calcul sau informatie, e doar un exemplu exagerat doar ca sa intelegi principiul, adica faptul simplu ca Facebook vrea sa PLATESTI si nu incurajeaza promovarea gratis.

Facebook’s Declining Organic Reach

Un studiu publicat de Ogilvy & Mather in 2014 arata cat de mult a redus Facebook vizibilitatea postarilor organice.

Daca pot formula intr-o propozitie raspunsul la intrebarea Google sau Facebook, as spune cam asa:

Facebook te ajuta sa cauti clienti potentiali pentru afacerea ta iar Google ajuta potentialii clienti sa gaseasca afacerea ta.

Diferenta esentiala este ca mult mai multi dintre potentialii clienti de la Google vor deveni clienti, adica vor cumpara produsul/serviciul tau, decat potentialii de la Facebook pe care incerci sa-i gasesti cu Facebook.

Cand cineva cauta un produs pe Google este mult mai aproape de decizia de cumparare decat cel care vede reclama ta pe Facebook.

De aceea nu este acelasi lucru publicitatea pe Facebook cu cea de pe Google, nu functioneaza in acelasi fel, sunt doua principii diferite.

In 2019 in USA 4 milioane de persoane sau firme au cheltuit pe Google in publicitate 55 mld dolari, iar pe Facebook 7 milioane au cheltuit 32 mld dolari.

Sa-ti faci publicitate pe Facebook este mult mai usor pentru un incepator deoarece Facebook iti afiseaza reclama categoriei de populatie careia i se potriveste produsul tau dar concurenta este mult mai mare pentru ca face acelasi lucru si cu produsele concurentei si jocul continua asa atata timp cat platesti, Cand s-au oprit platile, s-au oprit si afisarile reclamei tale.

Si acum sa vorbim despre bani.

Daca ai un website bine facut, optimizat si relevant pentru cautarile clientilor, Google il aduce in fata FARA BANI, fara sa mai platesti. De aceea se investesc mult mai multi bani in publicitatea pe Google, pentru ca pe termen lung e mai economica. In schimb optimizarea site-ului(SEO) costa mult, deoarece trebuie sa angajezi un specialist in marketing, nu poti sa o faci singur.

Sa pornim de la o premiza: ai o afacere locala, ai o pagina de Facebook(care nu poate fi optimizata) si un website care nu este optimizat si nu apare in prima pagina in cautarile dupa cuvintele cheie referitoare la produsul/serviciul tau.

In ambele situatii va trebui sa platesti pentru a-ti face publicitate, dar cum e mai ieftin?

Va dau aici niste date din 2020, referitoare la CPC(cost per click). Adica cat te costa pentru fiecare click care-l da cineva pe reclama ta pe Facebook sau pe Google.

Bineinteles ca variaza de la un domeniu de activitate la alta, dar va expun o medie: CPC Facebook este 0.97 USD, iar la Google este 2.69 USD. Asta e la nivel global, nu stiu media CPC din Romania.

Ar fi simplu sa tragem concluzia ca e muuult mai scump sa ne facem publicitate prin Google si sa preferam Facebook. Mda, nu e chiar asa, de fapt pe noi nu ne intereseaza cate persoane dau click ci cate persoane CUMPARA! Pana la urma asta e scopul marketingului, asta vrem.

Funnel sales(palnia de vanzare)

Ce inseamna acesta palnie de vanzare pe scurt.

In afara de produsele de impuls pe care consumatorii le cumpara fara a trece prin aceasta palnie, in general intai trebuie sa prezentam publicului produsul/serviciul. Sa va dau un exemplu concludent pe care toata lumea il va intelege:

Sunt multi politicieni care candideaza pentru senat.

Mai intai se afiseaza in public, isi fac bannere, afise, merg pe strazi, posteaza pe Facebook, se imbraca bine, se parfumeaza.  Acum stii despre ei ca exista dar doar unii dintre ei ti-au creeat o impresie buna. Ceilalti nu te mai intereseaza. Asta insemna „awarness”.

Dintre cei ramasi in atentia ta doar doi iti trezesc interesul prin promisiuni, mici, bere, discutii in particular. Asta e „interest”.

Dar exact aceleasi lucruri le-a facut si alt candidat. Arata la fel de bine, ti-a promis aceleasi lucruri, ai primit mici si bere si de la el. In urma acestor demersuri, te-ai hotarat sa votezi cu unul dintre cei doi ramasi(„decision”)

Vei vota doar cu unul in final din cei multi care au trecut prin funnel sales. Asta e „action”.

Tu nu stii ce in mintea lui, nu stii ce va face in senat, dar il vei vota datorita MARKETING-ului pe care l-a avut, ce imagine ti-a pzentat, ce discursuri i-a scris consilierul de imagine, cate bannere a afisat, cat buget a avut pentru campanie. La fel e si cu produsul tau: nu trebuie sa fie „cel mai bun”, trebuie sa aiba un marketing bun. Citeste articolul despre marketing si publicitate…

Prin aceleasi etape trece si clientul tau, Facebook si Google au roluri diferite in etapele de trecere prin aceasta palnie.

Aceste etape nu sunt complet independente una de alta, ele se intrepatrund, insa e clar ca Facebook are rolul primordial si e mult mai ieftin pentru awarness si nu poate fi inlocuit de Google. Gandeste-te: pentru a-l vota pe acel candidat intai trebuie sa afli despre existenta lui, bineinteles ca poti sa gasesti pe Google toti candidatii la senat cautand cuvintele cheie „candidati senat Cluj”, insa pe Facebook unii ti-au venit in fata FARA sa-i cauti si unii ti-au atras atentia(interest), asa ca nu mai cauti lista de candidati, dar incepi sa te interesezi despre ei pe Google si aici vezi mai multe informatii despre ei care te vor duce la etapa urmatoare din palnia de vanzare.

Deci rolurile Facebook si Google sunt diferite, pe Facebook platesti pentru a „prezenta” afacerea/produsul/serviciul unui public care nu are intentia de a cumpara dar vrei sa se stie ca existi, iar pe Google platesti pentru ca cei care au intentia de a cumpara, sa cumpere de la tine si nu de la concurenta.

Scroll to Top
× Salut! Te pot ajuta?