fbpx
Reclame Facebook

Cum faci o reclama eficienta pe Facebook in 2021?(2/3). Video is the KING

1. Video is the king. De ce video?

E vorba de evolutie. Articolul pe care il citesti e despre ce e nou, despre cerintele actuale si viitoare in compunerea unei reclame, iar continutul video este pasul urmator, este viitorul reclamelor.

In anii 90 website-urile si reclamele erau in format text, atat cele online cat si cele in format fizic(afise, bannere, fluturasi) si asta datorita lipsei posibilitatilor tehnice. Scriai pe un banner “AVEM PUI DE GAINA DE VANZARE LA CEL MAI BUN RAPORT CALITATE/PRET” si cam asta era reclama.

Evolutia tehnologiei atat in online cat si offline(prin aparitia imprimantelor de mari dimensiuni), a facut sa fie posibila introducerea imaginilor. Un fisier de tip text se incarca pe web mult mai repede decat orice format de tip imagine, dar evolutia in timp a facut ca si conexiunea la internet sa evolueze de la dial-up la broadband, si incarcarea fisierelor mai mari nu a mai constituit o problema tehnica,

asa ca au aparut imaginile in website-uri si reclame. 

Daca o imagine spune cat 1000 cuvinte, cat spune un video care este de fapt o succesiune de imagini?

Iti spun cu tarie ca VIDEO E VIITORUL RECLAMELOR. E pur si simplu EVOLUTIE si nimic mai mult.

Daca ne referim la Fb, se stie ca postarile in format video sunt cumva “preferate” de plarforma, sunt distribuite mai bine, ajung la mai multe persoane decat cele statice; sa nu uitam ca Fb e in concurenta cu YouTube.

Pe de alta parte asa cum vei vedea mai jos, esti foarte limitat in privinta numarului de caractere care e recomandat de Fb sa le folosesti intr-o postare, nu poti spune prea multe doar cu o poza. Mai mult decat atat: oamenii au devenit comozi, nimeni nu mai citeste un text lung, e mai simplu sa vada un video.

Concluzia asupra acestui punct: VIDEO E REGE DIN 2021...

2. Adreseaza-te direct clientului tinta

 Adreseaza-te direct clientului tinta ca si cum il ai avea in fata ta. Cand concepi postarea imagineaza-ti ca te adresezi direct unei persoane, foloseste limbajul pe care l-ar folosi acea persoana.

Dar pentru asta trebuie sa-ti imaginezi cum arata acea persoana, adica sa-ti definesti un tip de client. Stiu ca e greu sa faci asta daca vinzi un produs pe care il cumpara toata lumea, paine de exemplu, dar pentru a fi eficienta postarea/reclama, trebuie sa te adresezi “in limbajul clientului”.

Stiu ca paine cumpara si o pensionara de 75 de ani si un tanar de 20, dar trebuie sa faci postari/reclame diferite la acelasi produs pentru diversi clienti tinta.

3. Creeaza o stare de urgenta

(cliseu, formula “expirata”)

Stiu ca pare expirata aceasta componenta si superutilizata, insa inca mai are efect psihologic in subconstientul oamenilor. Sunt la TV extrem de multe reclame in formule clasice, asa zis “expirate”.

Se pare ca psihologia unei anumite categorii de consumator nu s-a schimbat.

Formula “EXPERIMENTEAZA ACUM NOUL/NOUA….”  este folosita de multi ani si sincer nu inteleg de ce mai are relevanta si acum. De fapt poate chiar nu mai are, si ROI(return of investment) nu e masurat.

De fapt pentru agentiile de publicitate bugetul clientului pentru reclama TV,  e dar de la Dumnezeu; costa mult si e greu de masurat ROI-ul…

Starea de urgenta inseamna spre exemplu o oferta care expira peste cateva zile, sau un bonus care este oferit doar o perioada limitata la achizitia produsului.

4. CTA(call to action)

CTA(call to action) – E unul singur, daca ai doua CTA in reclama omul nu mai alege niciunul, deci trebuie sa faci postari separate pt diferite CTA.

Aici as mentiona ca in general pe Facebook nu se vinde un produs/serviciu in mod direct, eu n-as folosi Fb sa vand direct. Clientul trebuie sa treaca prin niste etape inainte de a lua decizia de achizitie, trebuie “incalzit”  cum se spune in termeni de marketing…

Asa cum am scris intr-un articol anterior, Facebook e folosit mai mult pentru AWARNESS(constientizare) si INTEREST(crearea interesului pentru produs), sau pentru a aduce oamenii pe site(TRAFFIC). Gandeste-te ca oamenii nu stau pe Facebook sa caute un produs sau serviciu, stau sa socializeze, iar cand tu vii cu un produs de vanzare cel mai probabil ca n-or sa-l cumpere, dar e posibil sa nimeresti pe cineva care se gandea dinainte la achizitia acelui tip de produs, sau mai exista si cumparatori de impuls care nu se mai informeaza ulterior.

Oricum, cel mai bine e sa faci clientul sa intre pe site, acolo ii poti oferi mai multe informatii despre produs, ai spatiu mai mare, mai multe posibilitati pentru a-l face sa ia decizia de cumparare. 

Trebuie sa mentionez ca acest punct de vedere este al meu personal, sunt si alte opinii, sunt si marketeeri care spun ca vand direct din Facebook si ca ar avea un ROI decent.  

5. Despre text

Titlul postarii/reclamei 

80% din persoane citesc doar titlul!

Titlul este pe departe mult mai important decat restul textului, ar fi bine sa contina intre 6-8 cuvinte, nu mai mult de 40 caractere in total, trebuie sa fie captivant si sa contina USP, deoarece doar 20% dintre oameni citesc restul textului din postare.

Foloseste cuvinte puternice ca de exemplu: TU, REZULTAT, CRESTERE, OFERTA, BONUS, EXCLUSIV, GRATIS, DOAR PANA LA DATA

Foloseste keyword(cuvantul cheie) pentru ca reclama/postarea ta sa poata fi indexata chiar daca nu e Ad(reclama platita) 

Cu toate ca Facebook permite mult mai mult, e recomandat ca lungimea textului sa fie intre 80 – 100 caractere.

Regula lui Pareto 80/20 e aplicabila si in acest context – scrii mai mult despre client si f putin despre tine, formularea trebuie sa fie despre client nu despre tine, formulezi in asa fel incat textul sa contina “tu/dvs”, “vei/veti avea, beneficia, etc”, “pentru tine”. 

Realitatea e ca nimeni nu da doi lei pe valorile tale, pe nimeni nu intereseaza investitiile tale, munca ta sau ce crezi tu despre afacerea ta.

Tot ce-l intereseaza pe client este ce beneficiu are el de pe urma ta. 

Adica :“mie ce-mi iese din asta”. Asta e intrebarea din subconstientul clientului si tu va trebui sa raspunzi la ea in continutul reclamei. 

Asa ca daca in reclama ii vei spune clientului final ca “Firma noastra are cutare utilaje, firma noastra face si drege, firma noastra e cea mai buna, firma noastra a facut investitii si are certificate ISO”, din 2020 incolo asta nu mai inseamna nimic pentru tipul de afacere BTC, si cred ca in curand si cele BTB vor trebui sa-si schimbe abordarea. 

Asa cum am mai spus si o voi repeta:

Este mai putin importanta calitatea sau valoarea produsului/serviciului/persoanei, decat marketingul acestuia”.  

Stiu ca nu va puteti imagina cat de mare este forta marketingului si cat de departe a ajuns influenta acestuia in viata de zi cu zi. 

Cei mai multi dintre voi nu stiu ca:

– emisiunile TV in care sunt prezentate afaceri de succes, 

– interviuri cu unele personalitati/persoane publice, 

– majoritatea articolelor din ziare cu trafic mare care se refera la oameni sau afaceri, opinii politice, etc…

… sunt PLATITE

Vezi mai mereu pe retelele de socializare ca o personalitate/persoana publica recomanda un anume produs, este imbracat cu un tricou si se vede logo-ul, cineva face o postare in care recomanda un brand; sa stii ca acela e platit sa o faca.

Apropos, COINBASE e una dintre cele mai sigure platforme de tranzactionare crypto(asta e pe bune), chiar daca am si eu un mic comision daca te vei inscrie din link-ul de AICI.

  • initiaza interactivitate, fa clientul sa scrie comentarii, sondaj de opinii,  Facebook are interes ca o persoana care iti citeste postarea sa stea cat mai mult pe pagina

urmeaza continuarea articolului in partea 3/3